Instagram beğenilerim karşılıksız mı?

Instagram beğenilerim karşılıksız mı?

Instagram’da kendi arkadaşlarım arası takip bilgilerini geçen yazıda inceledik. Bu yazıda daha kişisel bir alanınıza girmek istiyorum. Kimler tarafından beğeniliyorsunuz. Hatta kimleri beğeniyorsunuz. Bunları açık bir şekilde görebilmeyi düşünmek rahatsız etti değil mi. Ama popi misiniz anlamam gerek.

Takip bilgisi  binary yani ya var ya yok. Hiç derin bir şey değil. Onun yerine aranızdaki ‘like’ları kullanmak birbirinize karşı olan ilişkininin ortaya çıkması açısından daha elzem.

Grafiklerde düğümlerin büyüklüğü sizin son 20 resminizde aldığınız toplam likelar. Yani benim arkadaş grubum arasından değil herkes dahil olan global dünyada. Renginiz ise benim dünyamdaki popülerliğiniz yani son 20 resminizde benim arkadaşlarımdan ne kadar like aldınıza göre değişiyor.  Bağlar da o kişiye gönderdiğiniz likelarla beraber kalınlaşıyor.

Bu sefer fazla konuşmadan resimlere boğucam sizi çünkü grafik incelenmesi açısından daha zor.

Basit grafiklerle başlayalım anlaşılması kolay olsun.

Standart Graph
Directed like graph of a small piece. Color:in-degree in the graph. Green : Higher

Burada Ankara grubundan Simay İlkin Bugçe ve pbcpbc görüyorsunuz. Toplam grafikteki en karşılıklı ilişkiyi kurmuşlar. Simay ile bugce, Simay ile İlkin neredeyse birbirine eşit bir şekilde beğenişmişler. İlkin ile pbc arasında %20 oranında farklı da olsa bir karşılıklık söz konusu. Simay ayrıca pbc’nin iki ya da üç resmini beğenmiş fakat devamını getirmemiş. pbc de Simayın hiç bir resmini beğenesi olmamamış. Bu grafikte toplam olarak en popüler olan Simay olarak gözükmüş. Basit dört düğümlü bu grafiği anladıysak şimdi İzmir grubuna geçelim.

Ekran Resmi 2015-08-14 01.19.55
Directed like graph of a small piece. Color:in-degree in the graph. Green : Higher

Burada biraz ilginç işler olmaya başlamış. Kendini beğenmeler, karşılıksız ilişkiler boy göstermiş. Abimin’de en iyi arkadaşı abime bakmazmış bunu da öğrenmiş oldum.

Şimdi de iki tane trene bakalım mı?

Ekran Resmi 2015-08-14 01.26.14
Directed like graph of a small piece. Color:in-degree in rhe graph. Green : Higher
Directed like graph of a small piece. Color:in-degree in the graph Green. : Higher

Kimsenin umduğunu bulamadığı iki grup burada. Herkesin gözü başkasında. Yuvarlak oluşturmalarına ramak kalmış.

Gelelim benim gsl grubuna. Önceki paylaşımımdan hatırlayacağınız üzere asıl arkadaş grubum hala lise gözüküyordu. Haliyle o grubdan daha derin bir grafik çıkması da doğal oldu. Fakat bu sefer bir tane uzaktan grafik vererek olayın içinden çıkmak istemiyorum. Beraber kişi bazında derine inelim.

Ekran Resmi 2015-08-14 01.29.41
Directed like graph of 144. Color:in-defree for graph. Yellow : Low, Blue : High

Olaya arkadaş grubunun en popisiyle başlamak istiyorum. ynstcl. Her ne kadar genel beğeni oranı düşük olsa da neredeyse tüm arkadaşlarımın yüksek miktarda beğenisini almış.

Ekran Resmi 2015-08-14 01.31.55

Almakla kalmamış karşılık da vermemiş. Yani grafiklerin kalanında bol miktarda gördüğüm karşılık ilişkisi ynstcl için sadace Atahan, simgenc, uykukokusu ve vanilyakaramel için geçerli. Bu kadar beğeniyi karşılıksız toplamak zor olsa gerek.

Ekran Resmi 2015-08-14 01.45.15

Devam edelim, ikinci en çok gözüme çarpan kişi ise çok kişi tarafından beğenilmese de tam bir karşılıksızlar adamı Hasan. Kendisini beğenen 6 kişiye yüzünü çeviren hasan kendisini yanlızca bir kez beğenen Burak Ünalı çoşturmuş.

Ekran Resmi 2015-08-14 01.47.24

vanilyakaramel tam bir melek. Her atılana geri dönmüş veya her attığı ona geri dönmüş. Kendini ara sıra beğendiği de gözden kaçmıyor.

Ekran Resmi 2015-08-14 01.51.06

cngrn’da tüm dünyadan gücü toplayıp ynscl’a karşılıksız gönderenlerden.

Aslında kendim baya ilginç noktalar daha gördüm ama burada paylaşmasam daha iyi gibi. İnternet oramında herkesin görüp kaydedebilceği bir yerde sadece karşıdakinin haberi olacakmış gibi davranmak bazen başınıza dert açabilir.

Peki sonuç nedir. Kim popi. Sanırım bunun için algoritma değiştirmem gerekiyor. Burada google’ın internet sayfalarını değerlendirirken kullandığı pagerank algoritmasını kullandım. Basitce anlatmam gerekirse rasgele bir düğümden başladığınızda ve lafın gelişi onun üzerinde bulunan linkleri izleyerek sonsuz kez düğümden düğüme atladığınızda yüzde kaç ihtimalle nerede duracaksınız ( hadiii ama sonsuza kadar dedin). Peki bu bana ne ifade ediyor. Örneğin internette çok miktarda wikipedia’ya yönlendirme görebilirsiniz, bu sizin uzan süren bir internet gezisi sonrası wikipedia’da durma ihtimalinizi artırır. Peki bu grafikte pagerank’ı en yüksek olan kişi kim? Toplam popülerlikte sonlarda olmasına karşın bu grafikte ynscl. Bakmadan da tahmin etmiştik değil mi? Hadi sizle yazıyı sonlandırmadan ilk sıralar da kimler var paylaşayım. Küçük adalardaki yüksek puanlılar, çok sevinmeyin, puanınızın öyle çıkmasını ben sağladım yoksa sadece adanın kralısınız 🙂

Ekran Resmi 2015-08-14 02.02.19
Color: pagerank: Red-Higher
Ekran Resmi 2015-08-14 02.00.53

Bu bol grafikli yazının da sonuna geldik. İki seferdir kendinizi göremiyorsanız üzülürüm. Gelecek yazıda istatistiksel sonuçlar üzerinde duracağım. Beraber çeşitli faktörlerin beğenme alışkanlığı üzerindeki etkisine bakacağız.

Ek: kendi instagram adresim gumusorcun‘dur

Gizlilik notu: Bilgiler kendi hesabımdan değil genel bir kullanıcıdan çekilmiştir. Gizli hesaplar hakkında bilgi paylaşılmamıştır. İsmi instagram databaseinde kayıtlı olmayanların adını paylaşmadım. Hesabınız gizli dahi olsa beğendiğiniz kişinin hesabı gizli değilse like’ınız tüm dünya tarafından görülür. Bunun dışında bu grafiklerdeki bilgiye internet ortamındaki herhangi biri ulaşabilir. Gücenmece yok 🙂