Şarkılar, Duygular ve Dolar

Şarkılar, Duygular ve Dolar

Şarkılar dinliyoruz. Mutlu, hüzünlü, dans etttiğimiz ya da efkarlandığımız şarkılar dinliyoruz.

1 Ocak 2017'den itibaren, Spotify’ın günlük yayınladığı Türkiyede en çok dinlenen şarkılar listesini kullanarak yaptığımız analizde Türkiye’de dinlenen şarkıların ne kadar hüzünlü ne kadar mutlu olduğunu ve bu özelliğin zamana göre değişimini inceledik.


Öncelikle hemen bir örnekle başlayalım. Sezen Aksu en neşeli şarkıyı da en mutlu şarkıyı da insanı derinden etkileyecek kadar güzel söyleyen bir sanatçı. Analizimize sanatçımızın en popüler 50 şarkısını, en hüzünlüden en neşeliye göre sıralayarak başlayalım.

Görüldüğü üzere sanatçımızın en hüzünlü şarkısı “Gülümse”. Gerçekten insanı bir anda etkileyen bir şarkı (Dikkat! Şarkıları bu sırayla dinlemek hiç iyi bir fikir değil, ben yaptım siz yapmayın)

Sezen Aksu’nun en neşeli şarkılarıysa sırasıyla “Şinanay”, “Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam” ve “Onu Alma Beni Al”.


Yukarıda bahsettiğimiz en çok dinlenenler listesinde 1 Ocak 2017'den itibaren her gün, o gün en çok dinlenen 200 şarkı ve ne kadar dinlendikleri yayımlanıyor (Bugüne ait olan listeyi buradan inceleyebilirsiniz).

Bu listeye giren farklı şarkıların sayısı toplam 1568. Bu şarkıları ne kadar neşeli olduğuna göre sıralarsak en neşeli şarkılar aşağıdaki gibi.

En hüzünlü şarkılarsa aşağıdaki gibi.


Acaba zamanla dinlediğimiz şarkıların mutluluk seviyesi nasıl değişiyor? Son bir yılda daha neşeli mi yoksa daha hüzünlü şarkılar mı dinlemeye başladık?

Bunu anlamak için günlük yayınlanan en popüler şarkılar listesindeki tüm şarkıların ortalama mutluluk değerlerini aldık ve bunun zamana göre değişimini inceledik. Aşağıda bu değişimi görebilirsiniz.

Görüldüğü üzere zamanda dalgalanmalar olsa da gittikçe daha hüzünlü şarkılar dinlemeye başlamışız.

Peki acaba bunun sebeplerinden biri ülkemizin ekonomik gidişatı olabilir mi?

Ekonomide en popüler metriklerden biri yabancı para kuru. Dolar’daki ani bir düşüş ya da yükselişten ülkenin neredeyse tamamı çok hızlı haberdar olabiliyor. Dolayısıyla kurla mutluluk arasındaki bir karşılaştırma ilginç olabilir.

Bu iki seri arasındaki korelasyona baktığımızda -0.82 gibi çok yüksek bir değerle karşılaşıyoruz. Korelasyonun yanında bakabileceğimiz bir diğer metrik ise dolardaki ve mutluluk değerindeki değişim.  Aşağıdaki grafikte, kurdaki ve mutluluk değerlerindeki değişimlerin karşılaştırmalarını görebiliyoruz.

Görüldüğü üzere her kur arttışından 2 hafta sonra dinlenen şarkılardaki mutlulukta net bir düşüş görülüyor. Bunun aksi de geçerli. Yani dolardaki her düşüş bizde sevince dönüşüyor.

Grafikten de anlaşılacağı üzere dolar bizim moralimizi bozuyor.

Bu yazının yazıldığı gün dolar yeni bir rekor kırdı. Analize göre bunun etkisini müzik listelerinde yaklaşık 2 hafta sonra göreceğiz. Bu durumda 2 hafta içinde Orhan Gencebay’ın “Hayat Kavgası” şarkısının dinlenme sayısında ciddi bir artış görebiliriz :)